fbpx

Bugojno je u status općine dobilo 1870.,a 20.maja 1886.prvi put je zasijedalo Općinsko vijeće,u kojem su participirali predstavnici svih naroda ,koji su u to vrijeme živjeli na području bugojanske općine.Ovaj događaj predstavlja prvi oblik parlamentarizma,demokratije i političkog dijelovanja kroz državne institucije sistema u Bugojnu,zbog čega je Općinsko vijeće 19.maja 2008.usvojilo odluku da se 20.maj obilježava kao Dan općine Bugojno.

Moj voljeni grade

Danas je rođendan moga grada.

Grada u kojem sam rođena i za koji me vežu najljepši trenuci moga života.U tom gradu sam napravila prve svoje korake,vozala sam bicikl sa svojim prijateljima.

U tom gradu sam upoznala dosta prijatelja i poznanika,a sve nas skupa veže ljubav prema našem gradu.

Moj grad ima sve što mi je potrebno,da se ugodno i slobodno osjećam,grad koji najljepše miriše kad procvataju lipe,lipe kraj moje
Druge osnovne.

Kada nastupi proljeće i kada sve izbehara moj grad se budi iz dubokog sna.Tada možemo da vidimo razigranu dječicu kako se igraju u našim divnim parkovima.

Dok se vraćam sa probe folklora puštam da me čula vode,znam da sam blizu svoje avlije i kuće.

U toplim proljetnim noćima moj grad je je prepun omladine,graje,smijeha.,jer se tada odvijaju razne manifestacije kao na primjer:folklorni ansambli,velike mature i razna takmičenja.
Neprimijetno nam se iskrada proljeće.

Drveće ogrnuto u zelene i cvjetne,mirisne plaštove hrli u susret ljetu Ljeta su posebna u mom gradu.

Posvuda zelenilo,cvijeće,čistoća.Bugojno moje želim ti da budeš u budućnosti još ljepše,šarolikije,zelenije tvoje parkove ispunjava graja radosne djece i najrazvijeniji grad u državi.

Grade,danas ti svi zelimo samo jedno:

Sretan rođendan!!

By admin