fbpx

Danas,povodom rođendana našega grada, Bugojna,učenici  SSŠ Bugojno priredili su malu svečanost. Započet ćemo je stihovima posvećenim našem Bugojnu:

Moj grad

Okružen planinama Stožerom,Rudinom i Kalinom
proteže se moje Bugojno Skopaljskom dolinom.
Ukrašeno cvijećem i zelenim parkovima
nije ni blizu ostalim gradovima.

Prolazeći gradom gledajući okolinu
uvijek osjetim oko srca toplinu
jer živim u gradu kao što je Bugojno
tako mirno,ugodno i spokojno.

Rijeka Vrbas i ugodna klima,
živjeti ovdje stvarno je milina.
Rođendan još jedan tko zna koji,
moje Bugojno sebi broji.

Ako netko prolazi gradom,
neka samo proviri kradom,
u mnoge ljepote ovoga grada
jer ovdje samo pozitiva vlada.

Poznato po kružnim tokovima i fontanama,
zove te da i ti rođendan proslaviš sa nama.
Pridruži se i ti ako već nisi,
u Bugojnu živi i ništa se ne brini!
                                                                                Laura Dadić I.c

Članica naše novinarske sekcije napisala je prilog o našem gradu:

 MOJE BUGOJNO

Bugojno se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Smješteno je u plodnoj Skopaljskoj dolini koja se nalazi u gornjem toku rijeke Vrbas .

Svoj ubrzan razvoj i preporod Bugojno je doživjelo poslije II Svjetskog rata, a naročito u posljednje dvije decenije kada se svrstalo u red najrazvijenijih opština BiH. Okosnicu razvoja činila je industrija (metaloprerađivačka, elektronska, kozarska, obućarska, tekstilska, mlinsko-pekarska, drvoprerađivačka i proizvodnja građevinskih materijala, a bile su zastupljene i šumarstvo, poljoprivreda, turizam itd.)

Skopaljska dolina je pomenuta u povelji ugarskog kralja Bele IV1244 .godine. Ime dobiva po staroj župi Uskoplje koja se proteže od Gornjeg Vakufa do Donjeg Vakufa, koji su se tada nazivali Gornje i Donje Skoplje. Završetkom I Svjetskog rata, Bugojno ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije, a da bi realan prosperitet doživjelo krajem II Svjetskog rata. Bugojno izrasta u privredni i politički centar Gornjevrbaske regije koja je imala preko 100,000 stanovnika. U posljednje dvije decenije Bugojno se svrstava među najrazvijenije gradove BiH .

Po popisu iz 1991. godine, opština Bugojno je imala skoro 47,000 stanovnika od čega je u samom gradu živjelo 22.000 stanovnika .

Danas, odlazak mladih iz naše zemlje je postao trend. U Bugojnu, i BiH općenito, vlasti pomažu mladima kroz razne projekte. Stipendiraju srednjoškolce i studente, pomažu dječije manifestacije, projekte Vijeća učenika .

Ovaj grad, moj grad, naš grad ima svijetlu budućnost i nudi veliki potencijal koji trebamo otkriti i iskoristiti. Stoga, ostanimo, izlaz za nas je ostati, a ni po koju cijenu nemojmo otići .

Grade, volimo te. Sretan ti rođendan !

Erna Alić, Ic

Na ovaj Dan nismo zaboravili ni našeg uvaženog načelnika,gospodina Hasana Ajkunića,suosnivača naše SSŠ i prvog našeg direktora.
Načelniče ,sretan Vam Dan naše općine Bugojno.

Član nase likovne sekcije nacrtao je jedan momenat iz jednog od mnogobrojnih nastupa našeg načelnika.

Svim građanima naše divne Općine još jednom: ”SRETAN 20.MAJ,DAN OPĆINE BUGOJNO”.

SSŠ-spoj znanja,stručnosti i vještine.

By admin