fbpx

8. mart – Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena nastao je iz inicijativa za veća ženska prava, odnosno borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

Osmi mart kao Dan žena ustanovljen je u znak sjećanja na veliki protest žena zaposlenih u fabrici tekstila u New Yorku 8. marta 1857. godine.

Radnice su tada protestirale zbog loših uslova rada i niskih plaća. Ubrzo je ustanovljena tradicija, pa je u narednim godinama 8. marta organizirana protestna šetnja. Najmasovnija je bila 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York, tražeći kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Sljedeće, 1911. godine Međunarodni dan žena obilježen je u mnogim zemljama. Žene su tražile da im se omogući pravo da glasaju, obavljaju javnu funkciju, digle su glas protiv diskriminacije na osnovu spola prilikom zapošljavanja…

Ujedinjene nacije su 1977. godine 8. mart proglasile Međunarodnim danom za prava žena i za mir.

Prva zabilježena proslava 8. marta u BiH organizovana je 1913. godine, kada se u Sarajevu na proslavi okupilo oko 2.000 žena svih vjeroispovijesti, iako su njihova prava bila minimalna.

Svim našim ženama,majkama,sestrama,svima koje ponosno nose žensku veličinu, želimo sretan 8.mart.Svaka žena je jedinstvena, svaka žena vrijedi,zaslužuje poštovanje. Žena je simbol društva,jer je žena ta koja pokreće naše društvene zajednice. Nakon toliko godina borbe za ženska prava,koja idalje traje,žena konačno ima prava koja zaslužuje. Ne tretira se kao niža klasa,žene su se izborile za svoja prava. Zato drage naše žene budite ponosne na to jer ste žene,jer ste toliko vrijedne i važne.Sretan nam naš dan!

Đurić Ana IIIc

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *