fbpx

IN MEMORIAM – ALIJA IZETBEGOVIĆ ( 1925 – 2003 )

IN MEMORIAM

ALIJA IZETBEGOVIĆ ( 1925 – 2003 )

Danas, 19.10.2021. godine se navršava 17 godina od smrti gospodina Alije Izetbegovića.

Lider Bošnjaka, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rođen je 08. augusta  1925. godine  u Bosanskom Šamcu. Osnovnu i srednju školu završava u Sarajevo nakon čega počinje borba za pravdu i jedinstvo svih naroda. Osnivanjem organizacije Stranke demokratske akcije obilježava jedan period stabilnosti koji i traje danas. Poruke, ideje, intervjui, viziju opstanka nalazimo u mnogobrojnim djelima među kojima su: “Muslimanska deklaracija”, “Islam između Istoka i Zapada”, “Moj bijeg u slobodu”.

Zapisani citati traže od nas da djelujemo za bolju budućnost našeg naroda:

“…Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera I nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane.”

Intelektualna snaga Alije Izetbegovića obnovila je Bosnu i Hercegovinu u teškim vremenima.Njegovu viziju o Bosni će slijediti buduće generacije ostavljajući tragove uspjeha. Ljubav prema vjeri, domovini ojačala je sudbinu Bošnjaka.

El-Fatiha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *