fbpx

NAŠOJ ARMIJI

Armija koja se izrodila iz naroda,je nastala iz potrebe za slobodom i mirom.Opstala si Bosno i Hercegovino zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima tvojim.To je najveća pobjeda.Udružili su se sve tri nacije,sve,manjine,svi narodi željni života,željna tebe moja Domovino.Taj 15.april 1992.godine spominje se i danas kao jedan od najvažnijih datuma zbog kojih i danas na karti postoje tvoje granice.Ruke su se složile i stale iza zastave Bosne i Hercegovine da je spase od prijetnje,od potpunog nestanka i iščupaju iz kandži tuđinskih propalih carstava.Danas si naš garantni list za slobodu,sigurnost i budućnost.Ponosni smo gdje god da smo,uvijek i zauvijek ćemo sa dikom pričati o Bosni i Hercegovini .Kako i ne bi kada si,Armijo bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i bila si odbrambeno oslobodilačka.Armija Republike BiH branila je sve gradove i građane,te opravdavala vrijednosti hiljadugodišnjeg života na teritoriju BiH i borbe za istu.Mnogi su izgubili živote braneći te i boreći se za njen opstanak.Zahvaljujući Armiji danas postoji domovina bezbroj uspješnih ljudi diljem priznatih koji sa ponosom govore odakle su.Armijo,naša spasiteljice zauvijek ćemo te se sjećati.Sretan ti rođendan,naša draga Armijo.

Zjakić Amina , IIc

 

Armijo, sretan rođendan!!

Naslonjena laktovima na prozorsku klupicu posmatram krovove moga grada.

Nazivam ga svojim jer to i jeste.

Jeste grad, moj, tvoj, svih nas. Zahvaljujući našoj Armiji koja je odbranila naše domove, škole, vrtiće slobodno živim, hodam, vozam najdraži bicikl, pohađam voljenu školu.

Na dan, 15. april proslavljamo rođendan naše Spasiteljice Armije. Ponosna sam na ovaj dan. Radost, sreća i ushićenje ispunjavaju moje cijelo biće. Moj otac, dajdža, amidža, komšija Kemo, poštar Zuhdo, obućar Salem… svi oni su bili pripadnici Armije. Ponosna sam na njih. Žurim da im čestitam rođendan. Na taj dan, 15. april, srca su kucala kao jedno i još uvijek kucaju. Moje, tvoje, naša, njihova… srca u jedinstvenom otkucaju. Za Domovinu, za moju, tvoju, našu, njihovu dragu Bosnu i Hercegovinu… kucaju za našu dragu Armiju.

Branik mene, tebe, nas, njih…

Hadžić Amina , II b

By admin