fbpx

Danas,9.maja,naša Srednja stručna škola obilježavanja svoj 24. rođendan.Spletom okolnosti nismo u mogućnost održati tradicionalnu priredbu(koju smo obično prezentirali na školskoj plohi),te smo pribjegli jedinom,sada mogućem,načinu,putem medija. Kao što je svima već poznato redovna nastava je na nivou Kantona prekinuta na dan 13.03.2020 godine. Mnoge GPR-om planirane I započete aktivnosti su prolongirane do sticanja uslova za iste. Tako nisu bila održana brojna školska I međuškolska takmičenja(Projekat “Građanin”,sportska takmičenja,pohodi,…).

Ipak,mi smo u skladu sa mogućnostima priredili lijepe sadržaje da obilježimo rođendan naše drage nam ustanove. Tako su naši vrijedni nastavnici osmislili zaštitni logo škole,koji je postao prepoznatljiv znak,kako našim učenicima,tako I roditeljima,građanstvu.
Novonastala situacija stavila je na veliki ispit i našeg uvaženog direktora Saliha Gurbetu,koji je sa raspoloživim resursima I vrijednim nastavnicima ozbiljno pristupio rješavanju nametnutog problema.

Prilog direktora

Salih Gurbeta, direktor škole
 Salih Gurbeta, direktor škole

Srednja stručna škola u školskoj 2019/2020.godini obrazuje ukupno 370 učenika u 18. odjeljenja.

Redovna nastava započela je sa danom, 02.09.2019.godine i redovno se odvijala do dana , 12.03.2020.godine, kada je  zbog uticaja COVID-19 obustavljena. Zahvaljujući zaposlenicima škole uz Instrukciju Ministarstva 17.03. 2020.godine započeli smo nastavni proces „učenje na daljinu“. Prvenstveno se on line nastava vršila na Viber platformi, a kasnije su uvedene i Google učionice. Nastavni kadar naše ustanove u potpunosti je odgovorio ovim izazovima i omogućio učenicima odvijanje nastavnog procesa na principu IKT tehnologije.

Prisustvo učenika, njihova angažovanost i rad u ovakvom vidu nastave je na zavidnom nivou. Naši maturnati su završili nastavu sa danom, 29.04.2020.godine i sada čekaju polaganje završnih, odnosno maturskih ispita. Nažalost, Matursko veče koje  je planirano za dan, 17.04.2020. godine, zbog uticaja pandemije, moralo je biti odgođeno za neke bolje dane.

Obzirom da sam u cijelom nastavnom procesu direktno sudionik želim istaći i pohvaliti sve nastavnike naše škole na zalaganju, radu i spremnosti da budu na raspolaganju učenicima i njihovim roditeljima od 0-24. Prateći rad po google učionicama mogu reći da su prisustva učenika na zadovoljavajućem nivou, kao i njihov angažman kroz razne aktivnosti.

Na kraju želim svim zaposlenicima i učenicima čestitati 24. rođendan naše škole uz želju da što prije prostorije naše škole budu ispunjene učeničkim osmjesima i druženjem, da zajedno sa svojim nastavnicima usvajaju nova znanja i pripremaju se za budućnost koja ih čeka.

Sretan 09.maj dan Srednje stručne škole Bugojno.

Naši maturanti su uspješno priveli kraju svoje četverogodišnje i trogodišnje školovanje. O njihovom općem uspjehu,kao i revnosti praćenja nastave,suradnji sa nastavnicima osvrt je pripremila pedagogica naše škole, Azra Bečirović.

Azra Bečirović, pedagog škole

Dragi učenci i zaposelnici škole, želim da Vam čestitam još jedan uspješan rođendan naše škole. Ovo će biti rođendan koji ćemo pamtiti jako dugo po virusu COVID-19 koji nas je odvio od naših radnih mjesta i vaših školskih klupa.

Vi naši učenici ste ogledalo rada naše škole, dajete joj dušu i svojom dobrotom i slatkim nestašlucima.

Vi ste gradili našu školi i drugi će da je grade. Pokazali ste da vrijedimo više puta kroz razne aktivnosti, vašu spremnost da se odazovete na sve naše pozive i spremno pritrčite u pomoć.

Našim dragim maturantima i svim ostalim učenicima bi iskoristila priliku da čestitam, na brzom prilagođavanju novonastaloj situaciji, gdje su se pokazali jako odgovornim i spremin da ovu školsku godinu završimo na nama svima potpuno nepoznat način. Došli smo do samog kraja sa velikim uspjehom, jako dobrim ocjenama.

Čestitam vam od srca i želim vam da kroz život budete jako uspješni i hrabri, kao što ste do sad i bili.

Sretan nam  9. Maj, dan Srednje stručne škole.

Lijep pozdrav svima.

Ja sam Adžemović Sara. Učenica III razreda i predsjednica Vjeća učenika naše škole.
Zajedno sa pedagogicom Azrom Bečirović i Adelisom Cetin,napisali smo projekat pod nazivom „Uređenje školskog hola i natpisa na zgradi škole“

Ovim projetkom dobili smo priliku da uredimo interijer i eksterijer naše škole. To je samo početak. Također,planiramo uređenje parka i staklenog hola kojim bi spojili glavnu zgradu sa radionicama, kao i renoviranje svlačionica za tjelesni i zdravstveni odgoj. Ovim putem se zahvaljujem na podršci Uprave škole, profesorima i učenicima.

Članovi naših sekcija (planinarske, historijske, šahovske, streljaštva, eko, sportskih … ) nisu mogli za ovaj put pripremiti adekvatne sadržaje, te će planirane aktivnosti prikazati na velikoj priredbi,sljedeće 2021. godine kada, naša škola,bude obiljezavala 25. rođendan. 
Članice naše novinarske sekcije napisale su sastave na teme :

“Odvojeni od škole…” “Nedostaje mi škola…”

Odvojeni od škole

Već dva mjeseca nismo čuli školsko zvono,već dva mjeseca nismo imali male laži zbog kašnjenja.Već dva mjeseca ne čekamo kraj časa radi onih malih pet minuta ispred škole.Na početku ovog ludila bili smo ushićeni jer više nećemo sjediti u školskim klupama.Gledali smo na to kao na mali odmor od učenja,od gubitka živaca zbog nevažne ocjene.Nismo bili svjesni da je pred nama bio malo duži odmor.Odmor bez odmora.Tako bismo nazvali ovu situaciju.Sedmice su prolazile i dalje prolaze,ali mi se ne vraćamo u školske klupe.Morbidno se prijavljujemo na časove,zatim ostavimo telefon i nastavljamo raditi nešto svoje.Kao i svakom živom biću nedostaje nam druženje,nedostaju nam čak i one osobe koje nam nisu baš drage,nedostaju nam i lica profesora.Nedostaju nam mali odmori,veliki odmor,hodanje po hodnicima,odlazak u park.Nedostaje nam sve što je vezano za školu.

 Đurić Ana, Ic

Nedostaje mi škola

Došlo je i do toga da moramo biti odvojeni od škole,a da to vrijeme nije za praznike.U školskim klupama sada je praznina,prašina.Mjesecima nema nastave…Kao da je sve obavijeno nekom prijetnjom,strahom…Školu nismo znali cijeniti do trenutka kad nam je počela nedostajati.Škola je naš drugi dom.Đaci se jednostavno naviknu,koliko god tu istu smatrali zatvorom,kaznom,stegom,jer tu su oni najbliži i najdraži.Sada se kajemo zbog svih tih loših misli.Iz sata u sat,iz gradiva u gradivo,mijenjajući na odmorima predavače zakljucismo da tu više vremena provodimo,nego sa ukućanima.Ni slutili nismo koliko se tu živosti i događaja niže,čak i u momentu kad smo šutili.Vrtim film unazad i sjetih se kontrolni,provjera,brižni pogled razrednika Almira,koji nas savjetuje da slušamo i učimo.Njegove šaljive prijetnje,priče,jednostavno…nedostajanje.Eh kad se sjetim našeg domara,Brko,koji je to strah i trepet bio.Kad nas pogleda onako namrgođeno,sa sijedim,gustim brkovima čini mi se da će nas sve pogazit..Jedva čekamo da oživimo našu školu,da hodnike učinimo bučnijim,nastavu zanimljivijom i ispričamo našim prijateljima propuste u ovih par mjeseci.To će biti osjećaj “jedva čekan”.

Jusufija Amila, IIa

Odvojeni od škole

Jutro je. Zora se nije sasvim ni probudila. Dobra stara melodija alarma za buđenje prekida sve one čari zemlje snova. To je znak vrijeme je za školu.

Jutarnja užurbanost je neizbježna, a krivac za to je skoro uvijek ona poznata rečenica “jos samo pet minuta” .

I nakon 15 minuta “maratona” od sobe do kupaonice vrijeme je za bus. Naravno baš u tom trenutku se nešto izgubi, zaboravi ili ostavi. Bilo kako bilo dok se okrenem oko sebe već izlazim iz busa i krećem prema školi. Na ulazu srećem prijateljicu koja nestrpljivo isčekuje da se pojavim jer mora mi ispričati šta se upravo desilo nešto važno i nismo se ni pozdravile kako treba već je vrijeme za nastavu. Prolazi sat za satom svaki sporiji od predhodnog, kao da se natječu koji je dosadniji i tmurniji. Željno se ceka pet minuta malog odmora, one pauze za dušu i tijelo. Priželjkuje se slobodan sat koji se potom iskoristi na najbolji mogući način.

Ukratko opisana svakodnevnica svakog ucenika srednje škole. 

A sada? Jutro je, alarm zvoni, vrijeme je za školu.

Ne, ne ustajem više, ostajem u krevetu.

Ne, ne dolazi bus, necu zaboraviti ništa.

Ne, ne dočeka me prijateljica.

Ne, ništa više nije isto.

Da, pričamo o virusu. Pričamo o virusu zbog kojeg se privremeno na 15 dana zatvorila škola, pričamo o virusu koji je 15 dana pretvorio u 30 dana, pa na kraju zaokružio na 60 dana. I još nije završio.

Ima taj virus i ime. Ime koje zna svaki čovjek na planeti. Korona.

Korona je svima pojedinačno i svima nama skupa kao zajednici poslala veliku opomenu. Na nama je da odlučimo kako ćemo je shvatit. Korona nam je pokazala koliko svakodnevnica nije dosadna. Korona nas je naučila da se sve može promjeniti preko noći. Nama učenicima priredila je pravu priredbu. Vjerovatno je čula kad se svi žalimo na školu, rano ustajanje i čekanje busa pa nam je odlučila pokloniti nastavu na daljinu. Čula je kako se bunimo što nam ne dopuštaju koristiti mobitel u školi pa se pobrinula da škola ne može opstati bez mobitela. Odlučila je da prijateljstva i druženje svede na poruke i video pozive. Odlučila je da nam promjeni život iz korjena, a nas ništa nije pitala. Odvojila nas je od škole, prijatelja, druženja, raznih zajedničkih projekata i sve do sad normalno i uobičajeno pretvorila je u nešto nezamislivo. 

Ma tko je ta Korona da može tako?

Korona nije samo to što pričaju za nju virus koji je nastao u Kini, politički stvorena priča u cilju postizanja necega većeg i ostale teorije. Korona je opomena. Opomena za sve ljude, opomena koju svatko od nas treba shvatiti osobno dok još nije kasno. Nama je teško i nedostaje nam škola u svim pogledima. Najviše zbog druženja kojeg nam svakim danom ostaje sve manje i manje. Ali moramo biti onakvi kakve su nas učili da budemo. Disciplinovani, strpljivi, marljivi i moramo čekati. Tako ćemo pomoći svima ostalima koji su u većim problemima od nas, koji se bore za ljudske živote i nastoje sprječiti širenje virusa. Ako pomognemo njima da zaštite nas, vratit ćemo se u školske klupe i sve će biti kao prije, uz to što ćemo biti odgovorniji i pažljiviji prema svemu, a najviše prema okolini.

Valentina Franjić, IIIb

Našu školu napušta i naša pjesnikinja Semina Sadiković,učenica 4a razreda,koja nas je u ove protekle 4 godine oduševljavala svojim umotvorinama,koje smo pratili kao : ”Ruho iz Seminine sehare”

Povodom Dana škole,a ujedno i za rastanak od nas pripremila je lirsku tvorevinu: ”Otrgnuti iz zagrljala”.

Napisana je još jedna
balada mladosti
Otrcanim slovom
sa prepletenim
treptajem oka
u kojem smo sebi svi bili
potajno i nenadano
glavni junaci.

Promijenili smo korijen,
a i cvjetanje pomalo
nesavršenih vrtova
koji su skriveni negdje
između duše i tijela.

Nalazimo se na raskrsnici
gdje pronalazimo balans
između iluzije i stvarnosti.

Isčekivanje (ne)mogućeg limita
na dohvat ruke do kojih trebamo
dosegnuti našim čvrstim koracima.

U kojem pravcu koračati
bosim stopalima po ranjivom tlu
i gdje ispraćati svoje snove?

Vremeplov u stara vremena
će nas odvesti do zamrznutih
filmova koji su bili naš
zbir sreće i voz bez povratka.
Izblijedjele trake i uspomene.

Ne trebamo ih ostavljati iza
sebe jer je to naša alternativa.
Temelj našeg odraza u ogledalu.
Na kraju svega ne treba tražiti
sklonište od nečega što te stvorilo.

                                                         Semina Sadiković, IVa

Naša,SSŠ želeći da pomogne našim učenicima i olakša im novonastalu situaciju na revers je donirala raspolozive PC računare i laptope,kako bi mogli pratiti nastavu I slati maturske radove

Uprava SSŠ posebnu zahvalnost iskazuje BH Telecomu I njegovim uposlenicima koji su pomogli u umrežavanju učenika koji nisu imali pristup internetu.

Ukras ove naše svečanosti su naši najljepši cvjetovi,naši maturanti. Tako smo za ovu priliku pripremili I njihove panoe. Pogledajmo ljepotu,vedrinu i mladost naših maturanata. 

 

Najbolja učenica četverogodišnje struke je Đopa Alma,  IVa, razred.

Najbolji učenik iz trogodišnje struke je Trapo Arif,  III1, razred.

Zajedno sa našim maturantima ispraćamo i nekoliko naših kolega u zasluženu mirovinu. Hvala im na njihovoj ustrajnosti da poduče našu omladinu,prenesu znanje i iskustvo.

In memoriam-u ovoj školskoj 2019-2020 godini iznenada su nas napustile kolege :

-Džihana Munevera,prof.matematike

-Mutevelić Mustafa,prof.tjelesnog I zdravstvenog odgoja

Neka ih Svemogući obraduje lijepim Džennetom.

Plan upisa učenika u prve razrede školske 2020/2021. godine

Na kraju svim uposlenicima i učenicima sretan Dan škole.

Rastajemo se od vas sa našim sloganom :

“SSŠ-spoj znanja,stručnosti i vještine”

By admin