fbpx

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5.oktobra.Ovaj praznik prosvjetnih radnika jedinstvena je prilika da se ukaže na značaj i važnost učitelja, nastavnika i profesora, te na samu ulogu istih u široj društvenoj zajednici.

Ovo je prilika da podsjetimo na njihovu plemenitu i tešku misiju- obrazovanje i odgajanje djece. Biti prosvjetni radnik znači graditi nove ličnosti, nove generacije.

                                                      Online nastava

Ono što se u 45 minuta napravi u razredu, nikako se ne može postići online nastavom.

Ovaj način nastave podrazumijeva da učenici rade puno više samostalno nego prije.

U stvarnoj učionici učenici kojima treba pomoć istu dobiju trenutačno,dok online nastavom nije moguće prilagoditi se svakom učeniku pojedinačno.

Svaki učitelj treba da bude svjestan veličine ovog posla, ali i odgovornosti koju on sa sobom nosi. Učitelj je čovjek koji u svakom momentu treba da zrači duhom vedrine, ljubavi, pažnje, ljubaznosti i povjerenja.

 Svim učiteljima, nastavnicima i profesorima od srca čestitamo 5. oktobar – Svjetski dan prosvjetnih radnika.

Ena Bungur 2a 

NIJE  ZNANJE ZNANJE ZNATI VEĆ JE ZNANJE ZNANJE DATI !

Na današnji dan 5. Oktobar obilježava se Svjetski dan učitelja,a proglasio ga je UNESCO 1994.U spomen na isti datum 1966.godine, kada je potpisan Preporuka o statusu učitelja, što je za njih bio važan događaj.Tako je uspostavljen novi praznik u čast svih prosvjetnih radnika, od nastavnika predškolskih skupina do profesora i predavača na fakultetima. Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelome svijetu.

Nekoliko zanimljivih činjenica o profesorima:

  • Ne predaje profesor ono što želi, ne predaje profesor ono što zna, profesor predaje ono što jest.
  • Nastava je mnogo lakša nego odgoj.Za odgoj se mora nešto biti.
  • Identificirajući se profesorima ili distancirajući se od njega, razred se dijeli prema postizanju uspijeha.
  • Najviše što obrazovanje može pružiti djetetu u njegovom razvoju jeste pomoći mu i usmijeriti ga prema području na kojem mu njegova nadarenost najviše odgovara, gdje će biti zadoovoljno.
  • Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladosti.Duša ozdravi kad je s djecom.

Epidemija Kovida-19 je đake iz školskih klupa prebacila za pisaće stolove, a nastavnike iz kabineta u njihove domove.Kada je 15.marta proglašeno vanredno stanje, nastavnici i učenici imali su svega nekoliko dana da se pripreme i nauče šta tačno znači online nastava.Propusti su bili vidljivi od samog početka.

Samira Mikara IIa

By admin