fbpx

Bosna i Hercegovina, 1. marta, proslavlja 30 godina od kada su njeni građani odlučili da se zemlja odvoji od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Na današnji dan, prije 30 godina, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost.

Na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

NE DIRAJ!

Ne diraj, ni u snu,

Moju Bosnu!

A na Hercegovinu i ne pomišljaj!

To je moj zavičaj,

I moram ga ostaviti, u amanet,

Svojoj kćerki,

I sinu svome!

Svim uposlenicima i učenicima Srednje stručne škole Bugojno, želimo sretan praznik, 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovini !

Alić Erna IIIc

1.MART DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Bosno moja

Bosno moj,
draga,mila,
gdje si do sad bila?
U paklu gorila.

Za tebe se boriše svi Bošnjaci,
vezali su te i najjači lanci.
Dati život,za tebe nije lako.
Nije trebalo završiti tako.

Na svemu ti hvala,
to nije šala.
Ti sličiš cvijetu,
zato si najljepša na svijetu.

Denisa Đopa 3C

By admin